10 augusti 2011

Min lilla stad Atherton

Detta är lite info från wikipedia om min lilla stad. (jag har fuskat med översättningen så det kan låta lite konstigt ibland men men)



Atherton (invånare 20.300) är en stad i kommunen Wigan, i Greater Manchester, England, historiskt en del av Lancashire. Det är 6 miles (9,7 km) öster om Wigan, 2 miles (3,2 km) nord-nordost om Leigh, och 9 miles (14,5 km) nordväst om Manchester. För omkring 300 år från det 17th århundradet Atherton kallades Chowbent, som ofta förkortades till Bent, stadens gamla smeknamn.
Tillsammans med angränsande Shakerley har Atherton förknippats med kolbrytning och spik som tillverkats sedan 14: e århundradet, uppmuntrade av sina hällar av kol. I början av 20-talet var staden beskrevs som "centrum för ett distrikt i gruvor, kvarnar bomull, och järn-verk, som täcker ytan av landet med sina okonstnärligt byggnader och miljöer, och kopplas samman med den lika osköna bostäder för folket "[2]. Atherton sista djupa kolgruvan stängdes 1966 och den sista arbetsdagen bomull kvarnar avslutades under 1999. Idag är staden är den tredje största handelsplatsen i kommunen Wigan, nästan 20% av de sysselsatta i området arbete inom parti-och detaljhandeln, även om det fortfarande några viktiga tillverkningsindustrin i staden.
Bevis har upptäckts av en romersk väg som passerar genom området, på den gamla vägen mellan Coccium (Wigan) och Mamucium (Manchester). Efter den anglosaxiska invasionen av England, Atherton, som bygger på och omkring sju bäckar, blev en del av herrgården i Warrington tills den normandiska erövringen, då det blev ett township eller Vill i den gamla socken Leigh. [3] Sedan 1974 staden har varit en del av storstads-staden av Wigan, en kommun distrikt Metropolitan län Greater Manchester.

2 kommentarer:

nisslarz sa...

Hej gumman, ser fram mot att få knalla runt i Atherton. Tror att det är fint där.
Paps

Lasse H sa...

Jag har hört talas om en bok som heter "The way to Wigan Pear?" eller nåt sånt. Eller?
Lasse